czy warto chipować 1.4tsi 122KM z manualem?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Morgoth
    A dlaczego nie? Jak chcesz to próbuj, ja tyle nie potrzebuję. Zresztą nie pojadę do Opola, a po drugie nie chcę niczego dopinać, tylko wgrać program dobrany do mojego auta.
    radzę zweryfikować, ten ASOwski program na hamowni :idea:
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Zamieszczone przez szkoda
      radzę zweryfikować, ten ASOwski program na hamowni :idea:
      Ale jaki ASOwski program? Kto? Moi?

Nie chcę już programu z ASO, tylko mimo wszystko z ... Kreatora. Pod bokiem i nie mogą być tacy tragiczni, skoro Seat ich poleca na tuning fabryczny.
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

Zamieszczone przez loyd
        http://www.wiekszamoc.pl/dpp-zamiast-chip-tuning/volkswagen-vw-scirocco-new-1.4-tsi-122-km-dsg-wiecej-mocy.html

Coś takiego jest wogóle mozliwe ??
        no jest, ale co Ty, ciptuningiem się zacząłeś interesować?
        Już kiedyś pisalem, że tylko krowa nie zmienia poglądów.

Jakby się dało zamknąć całość do 1kpln to bym to poważnie rozważył. Narazie szukam informacji czy rzeczywiście można bezpieczenie dla silnika, skrzyni i sprzęgła zwiększyć moc do ok 140 - 150 km i ok. 250 nm.

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

Zamieszczone przez loyd
          Narazie szukam informacji czy rzeczywiście można bezpieczenie dla silnika, skrzyni i sprzęgła zwiększyć moc do ok 140 - 150 km i ok. 250 nm.
          A po co Ci aż taki skok? Ile chcesz autem pojeździć?
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Ja wiem czy to aż taki skok ?? raptem 15 % (do 140 km).

Poniżej tego chyba nie ma sensu wogóle zaczynać tej imprezy. Lepiej szybko spłacić auto i dołożyć tego tysiaka np. do ładniejszych alusków

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez loyd
              Już kiedyś pisalem, że tylko krowa nie zmienia poglądów.
              a, no chyba, że tak, bo wydawało mi się, że jeszcze wczoraj się wyzłośliwiałeś :szeroki_usmiech

A po co Ci aż taki skok? Ile chcesz autem pojeździć?
              to nie jest jakis skok, pewnie w serii te silniki mają około 130KM więc na 150 to jest jakieś 15% przyrostu, niewiele.

a dyskusje "po co", to już się odbyły
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                L&K
                • 2010
                • 1116

Zamieszczone przez loyd
                Poniżej tego chyba nie ma sensu wogóle zaczynać tej imprezy. Lepiej szybko spłacić auto i dołożyć tego tysiaka np. do ładniejszych alusków
                Hmmm mnie wystarczy chyba sama świadomość, że mam nieco więcej koni pod maską niż masówka w Octavii 1.4 TSI. A czy 130 KM, czy 140 KM to jedna chwała, chociaż przyznaję, że ta druga wartość lepiej się prezentuje Nie wiem tylko co na to powie DSG.

A do alusków nie warto dopłacać. Są w standardzie to dobrze, nie ma ... to nie ma. Kwestia gustu.

Loyd z jakieś części kraju jesteś? Może razem podjedziemy na tuning?
                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• loyd
                  RS
                  • 2010
                  • 2342

Kielce. Możemy jechać, ale wolałbym, żeby to inni potestowali na swoich samochodach najpierw modyfikacje i wogóle zeby było wiadomo jak te auta się zachowują np. po 20 kkm przebiegu z nowym oprogramowaniem silnika.

No i nie wiem co z gwarancją. Jedni piszą, że to niewykrywalne i drudzy, że wykrywalne i jak padnie coś grubszego to napewno ASO to wyłapie.

Z jednej strony nęcąca sprawa a z drugiej to boję się wpakować w sytuację, że nie wytrzyma skrzynia albo sprzęgło i będzie lipa jak pieron :?

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

Zamieszczone przez loyd
                    No i nie wiem co z gwarancją. Jedni piszą, że to niewykrywalne i drudzy, że wykrywalne i jak padnie coś grubszego to napewno ASO to wyłapie.
                    W Kreatorze robią tuning na 3 sposoby. W tym box, ale także program niewykrywalny. Taki chcę mieć.
                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Co to jest "kreator" ??

[ Dodano: Sro 09 Cze, 10 16:53 ]
                      Już znalazłem. Dlaczego akurat do nich chcesz jechać ? Są jakoś szczególnie polecani ??

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Nie wiem tylko co na to powie DSG.
                        DSG już się miało wysrać w każdym przypadku programu w dieslu i jakoś nic specjalnego nie słychać.
                        poza tym na moc nie powie nic, ewentualnie moment może tu coś zdziałaś, ale zauważcie (co już mieliliśmy nie raz), że jeśli w 1,8 i 1,4 są te same DSG7 to robiąc 1,4 dopiero zaczynacie się zbliżać do tamtych wartości :idea:

oczywiście decyzję każdy musi podjąć sam.
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

szkoda, a wiesz może czy skrzynia ręczna i sprzegło też jest takie samo w 1.4 tsi i 1.8 tsi ??

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez loyd
                            szkoda, a wiesz może czy skrzynia ręczna i sprzegło też jest takie samo w 1.4 tsi i 1.8 tsi ??
                            nie mam zielonego pojęcia, zwracam uwagę na słowo "też" -> ja nie wiem, czy DSG7 w 1,8 i 1,4 jest taka sama, tylko MYŚLĘ, że tak :idea:
                            co do zwykłej skrzyni, to nawet ewentualna wysrywka sprzęgła\dwumasy IMO nie generuje wielkich kosztów -> tak jest w dieslu, wydaje mi się, że w benzynie powinno być taniej, no chyba, że ktoś ma obsesję ASO, to wtedy jestem pewien -> jest kurewsko drogo :lol:
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                              L&K
                              • 2010
                              • 1116

Zamieszczone przez loyd
                              Co to jest "kreator" ?? (...)
                              Już znalazłem. Dlaczego akurat do nich chcesz jechać ? Są jakoś szczególnie polecani ??
                              Są tutaj wymienieni jako firma polecana na forum, przynajmniej dają zniżkę. W rozmowie telefonicznej bardzo sensownie się rozmawiało o tuningu 1.4 TSI, a wcześniej rozmawiałem o tym samym z Seatem oraz osobiście w 2-ch salonach Skody (no, nie bardzo szła rozmowa ). Akurat do Kreatora mam najbliżej i cena konkurencyjna - wychodzę z założenia, że max to 2.000 PLN, bo tyle chcą oficjalnie w Seacie (ale i tak wyślą auto do Kreatora ). Problemy Kreatora z 1.4 TSI, o których pisano na forum, dotyczą budowy i chipa w samym silniku, każdy tuner ma z tym zgryz, poza tym na pewno nie pojadę na tuning dalej niż pod Wawę (Śląsk, Opole)

Czytałem też o Mastersie, również polecanym na forum, zresztą jakoś im nie ufam mimo opinii o ich możliwościach względem TDI. Nie potrafili poradzić sobie z dieslem w kumpla Lexusie, niby wycisnęli ponad 210 KM (fabrycznie 177 Km z 2.2 l), ale program się sypał, moc skakał i ostatecznie wgrali oryginalny.

DSG już się miało wysrać w każdym przypadku programu w dieslu i jakoś nic specjalnego nie słychać. (...) zauważcie (co już mieliliśmy nie raz), że jeśli w 1,8 i 1,4 są te same DSG7 to robiąc 1,4 dopiero zaczynacie się zbliżać do tamtych wartości :idea:
                              To prawda, w ogóle bym się nie martwił gdyby ... co wynikło z tego forum ... serwisy Skody radziły sobie z DSG z zamkniętymi oczami, a dla nich to ciągle nowość i zło konieczne. A ja mam teraz 4 lata gwarancji, czyli będę serwisował w ASO.
                              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

generalnie jest tak, jezeli tuner nie dokoksi za dużo niutona szczególnie w dolnych partiach obrotów to sam program nie powinien żadnemu silnikowi zaszkodzić :!:
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Morgoth
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1116

No właśnie, tylko że to co oni wgrają/wykoncypują widać dopiero na wykresie, potem kolejna próba i kolejna, bo nie istnieją dobre gotowce do 1.4 TSI. Stąd nie da się przyjechać z gotowym wykresem jaki chce się osiągnąć i oni to zrobią, a przynajmniej szybko nie zrobią
                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

a moze by tak, wgrać salonowy program, podjechać na obciązeniową hamownie i wtedy zobaczyć co w twawie piszczy, jezeli bedzie kicha to może jest mozliwość korekty programu bezposrednio juz u tunera a nie w salonie?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Morgoth
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1116

piramida chyba nie istnieje coś takiego jak "program salonowy". Salon Skody czy Seata ma umowę z jakimś tunerem i w sumie tylko pośredniczy w skojarzeniu auta z warsztatem. Kreator ma globalną umowę z Seatem w Polsce (z Iberią dokładnie), więc trochę tego robią.

Gotowiec można znaleźć za 600 zł, ale cena oddaje jego jakość. Kreator chciał (na telefon) 1.300 PLN, pewnie jeszcze zejdą, bo kolega forumowicz z Lublina (nie pomnę niestety nicka) płacił 900 PLN, ale straaasznie dłuuugo się bawili i jeszcze coś poprawiali, stąd rabat.

Wolę od razu uderzyć do tunera i na bieżąco, z wykresami w dłoni, dobrać odpowiedni program (np. wyższy moment w szerszym zakresie niż skok mocy), a nie liczyć na salonowego niesprawdzonego gotowca. A jak mi się program nie spodoba, to znów będę zostawiał salonowi auto na cały dzień?
                                      Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• _tm_
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 2333
                                        • Superb III (3V3)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

O w mordę, znowu dyskusja w stylu "chciałbym, ale się boję" :roll:.
                                        Ustalmy kilka rzeczy:
                                        1. jak ktoś się trzęsię o skrzynię, sprzęgło, itd. to niech nawet nie podchodzi do tuningu
                                        2. jak ktoś chce podnieść moc o 10KM to niech sobie da spokój, bo nawet nie wyczuje różnicy = stracone pieniądze
                                        3. jak ktoś nie chce być królikiem doświadczalnym to niech poczeka jeszcze 2-3 lata z tuningiem TSI, bo na razie nikt nie jest w stanie powiedzieć czy coś się spektakularnie nie rozsypie
                                        S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                        Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                        -------------------------------------------------------------------------
                                        O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                        O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                        O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

salonowy program tak w przenosni :wink: a tak apropo nie trzeba było zakupić 1.8tsi?

Komentarz

• Morgoth
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1116

_tm_ jeśli chodzi o mnie, to nie trzęsę się, tylko zbieram informacje co, jak, za ile, jak to działa, etc. Muszę jeszcze zrobić z 2.500 km i wtedy do tunera. Decyzja już jest od dawna.
                                            Podniesienie mocy nawet o 10 KM ma sens (liczę bardziej na 15 ), bo cena tuningu śmiesznie niska (wiem, jak dla kogo, ale wole wydać 1.300 PLN na to niż np. na jakieś wydumane audio, wbudowaną navi, czy inne bajery)

piramida przypomniało mi się jeszcze coś, a propos "programów salonowych". Jeśli zrobisz to oficjalnie u dilera, to już Cię mają i tylko tam musisz robić przeglądy, żeby się nikt nie czepiał.

Co do zakupu 1.8 TSI, nie potrzebuję aż takich doznań (podczas testów tego silnika, wrażenia z jazdy były bardzo porównywalne z 2.0 w Toyocie, tylko że Toykę musiałbym kręcić powyżej 3.500-4.000 obrotów, a tak jeździć nie lubię, bo wolę słuchać muzyki niż silnika ). Generalnie zakup 1.8 byłby wywaleniem pieniędzy, na codzień Skodziną jeździ małżonka, dlatego wolałem w podobnej cenie wziąć DSG.
                                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Yarek
                                              Elegance
                                              • 2005
                                              • 992

Co do zakupu 1.8 TSI, nie potrzebuję aż takich doznań (podczas testów tego silnika, wrażenia z jazdy były bardzo porównywalne z 2.0 w Toyocie
                                              zabawne porównanie... jeździłem Avensisem 2.0 i moim zdaniem był raczej mułowaty, jeśli dobrze pamiętam to setkę robił w jakieś 9.5s, czyli osiągi raczej porównywalne z octavią 1.4 tsi
                                              . pzdr Jarek
                                              aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• Morgoth
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1116

Zamieszczone przez Yarek
                                                zabawne porównanie... jeździłem Avensisem 2.0 i moim zdaniem był raczej mułowaty, jeśli dobrze pamiętam to setkę robił w jakieś 9.5s, czyli osiągi raczej porównywalne z octavią 1.4 tsi
                                                Dlatego zmieniłem na Octavię
                                                Tym 1.8 TSI jeździłem w dużo cięższym Superbie i wcale mnie nie powalił osiągami (8,6 s do setki).
                                                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• golf
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 13

a może się skrzykniemy na zbiorowy po900 zł w kreatorze

Komentarz

• loyd
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2342

No ja bym był chętny.

Komentarz

Pracuję...